Ako sa správne starať o nohy diabetikov

Ak máte cukrovku, mali by ste nohám venovať mimoriadnu pozornosť. Dôkladná starostlivosť o nohy je veľmi dôležitá. Trvalo zvýšená hladina cukru v krvi môže spôsobiť poškodenie nervov v chodidlách. Ochorenie diabetes mellitus spôsobuje tiež poruchy krvného obehu. Následkom toho dochádza k zhoršenému hojeniu rán, čo môže viesť k závažným kožným infekciám a vredom (diabetická noha).

V dôsledku toho môže vzniknúť celá rada problémov. Koža je potom veľmi suchá, krehká a má tendenciu praskať. To môžu byť vstupné body pre choroboplodné zárodky. Nohy sú tak náchylné na zranenia, ktorých si postihnutí často všimnú až v neskorom štádiu. Ak nie sú chodidlá pravidelne kontrolované, môže sa aj drobné poranenie zmeniť v otvorenú ranu. Preto je dôležité sa pri ochorení cukrovkou o nohy a nechty svedomite starať. Pravidelnou starostlivosťou o nohy môžete predísť syndrómu diabetickej nohy.

Kontrolujte svoje nohy každý deň

V zásade by ste mali nohy kontrolovať každý deň. Najlepšie je v rovnaký čas, za dobrého svetla a pomocou zrkadla, aby ste mohli starostlivo prehliadnuť aj plôšku nohy. Čím skôr zaznamenáte pľuzgiere, začervenanie, rezné rany, praskliny medzi prstami či iné problémy, tým rýchlejšie sa môžete nechať ošetriť u lekára.

Starostlivosť o nechty na nohách

Nechty na nohách by ste mali ostrihať raz týždenne, a to po umytí a vysušení nôh. Používajte nožnice na nechty špeciálne vyvinuté pre potreby diabetikov. Tieto nožnice majú zaoblenú špičku a hrany, čím eliminujú riziko poranenia. Nechty na nohách strihajte rovno a ostré rohy v prípade potreby jemne zaoblite pilníkom. Tým sa zabráni zarastaniu ostrých hrán nechtu do kože. 

Allpresan Diabetic Intensive Repair krémová pena bez Urey

Allpresan Diabetic Intensive Repair krémová pena s ureou 125 ml

PEDIBAEHR Krémová pena s kyselinou hyaluronovou 125 ml

Allpresan Diabetic MICROSILVER + REPAIR 125 ml

Allpresan Diabetic Myco + Repair pre diabetikov

14675-1_allpresan-diabetic-intensive-repair-kremova-pena-bez-urey

14672_allpresan-diabetic-intensiv-repair-125ml-nove-baleni-2023

14954-1_10962-krem-pena-kyselina-hyaluranova-125ml

15459-1_9055-allpresan-diabetic-microsilver-125-ml-novy

14678-1_myco-repair

Starostlivosť o pokožku nôh

Ak je pokožka nôh suchá a popraskaná, plesňové infekcie a pomalé hojenie rán sa stávajú veľkým problémom. Diabetická pokožka vyžaduje zvláštnu starostlivosť. Používajte produkty prispôsobené špeciálnym potrebám diabetickej pokožky. Moderné prípravky dodávajú suchej pokožke dostatok vlhkosti a znižujú riziko infekcie. O svoje nohy sa starajte špeciálnymi penami a krémami bez vonných a konzervačných látok.

Peny a krémy s obsahom urey, ktorá viaže vlhkosť suchú a popraskanú pokožku hydratujú. Ďalšou účinnou zložkou je mikrostriebro, ktoré má antibakteriálne vlastnosti a pomáha predchádzať zápalom.

Doprajte si kúpeľ nôh

Pred ošetrením nôh ako je strihanie nechtov alebo ošetrenie mozoľov si doprajte kúpeľ nôh. Po kúpeli, kedy je pokožka poddajná, môžete jednoducho odstrániť mozole. K odstráneniu stvrdnutej kože sa odporúča pemza. Neodstraňujte príliš mnoho stvrdnutej kože naraz, inak bude rásť rýchlejšie a vytvorí ešte silnejšiu vrstvu. Proti mozoľom pomáhajú aj mastičky redukujúce tvorbu zrohovatenej pokožky.

Zásady správneho kúpeľa:

  • Pacienti s diabetickým poškodením nervov sa môžu jednoducho opariť. Kontrolujte pomocou teplomera, aby teplota vody bola v rozmedzí 30–35 °C.

  • Kúpeľ by nemal trvať dlhšie ako päť minút, inak sa pokožka príliš vysuší, zmäkne, a to zjednodušuje prenikanie baktérií.

  • Vždy nohy starostlivo osušte, a to aj medzi prstami. Plesňovým patogénom sa najlepšie darí v teplom a vlhkom prostredí, preto sa môžu jednoducho množiť.

  • Kúpeli nôh sa vyhnite, ak máte poranenú nohu. 

Ochrana nôh diabetikov

Ak už sú postihnuté nervy chodidla, chodidlá sa stávajú menej citlivými na vonkajšie podnety ako je dotyk, bolesť, teplo alebo chlad. Citlivosť na bolesť je znížená, takže menšie rany alebo dokonca kamienky v topánkach nie sú zaznamenané. Z tohto dôvodu je dôležité nohy chrániť.

Tipy pre ochranu nôh diabetikov:

  1. Noste vždy dobre padnúce ponožky bez škrtiaceho okraja.

  2. Noste ponožky s vysokým podielom bavlny.

  3. Chráňte nohy pred slnečným žiarením a teplom.

  4. Nepokladajte na nohy termofory alebo elektrické prikrývky.

  5. Chráňte nohy pred vysokou teplotou v blízkosti krbu alebo otvoreného ohňa.

  6. Noste obuv s dostatkom miesta pre prsty, najlepšie ortopedickú. Obuv z mäkkej kože je ideálna, keďže umožňuje dobrú cirkuláciu vzduchu okolo nohy.

  7. Nevhodné sú špicaté topánky alebo topánky na vysokom opätku.

CREDO SOLINGEN Diabetické nožnice na nechty 88437

CREDO SOLINGEN Keramický pilník pre diabetikov 8837 zelený

PROMED PediSenso Duo Brúska na manikúru/pedikúru pre diabetikov

CREDO SOLINGEN Diabetické klieštiky na nechty

CREDO SOLINGEN Diabetické kliešte na nechty 87637

14777-1_12057-erlinda-solingen-profesionalni-pedikerske-kleste-35930

15647-3_credo-solingen-keramicky-pilnik-pro-diabetiky-8837

15958-2_promed-osobni-bruska-133110-pedisenso-duo-baleni-modre-pouzdro

15023-1_credo-solingen-diabeticke-nuzky-na-nehty-58-mm-12037-72dpi

15029-1_credo-solingen-diabeticke-nuzky-na-nehty-12cm-87637