Ako spoznáte zápal nechtového lôžka a ako mu predchádzať?

Zápal nechtového lôžka väčšinou vzniká bakteriálnou infekciou nechtového lôžka. Postihuje nechty na rukách aj nohách a vyskytuje sa pomerne často. Tvorí približne 30 % všetkých infekcií, ktoré postihujú ruky.

Príznaky zápalu nechtového lôžka

Akútny zápal nechtového lôžka sa prejavuje začervenaním postihnutej oblasti kože. Koža okolo nechtov svrbí, potom sa objaví opuch, koža je červená, niekedy prehriata. Tiež sa pridá mierna až silná bolesť, typicky pulzujúca. Spočiatku sa vyskytuje iba pri tlaku, ale po niekoľko dňoch môžu postihnuté oblasti bolieť aj bez podráždenia.

Ak sa silná bolesť dostaví aj bez tlaku, radšej sa poraďte s lekárom. Pri zápale nechtového lôžka sa v priebehu niekoľkých dní vytvorí hnis pod nechtom. Tento hnisavý opuch obvykle spôsobuje bolesť. Hnisavý opuch často praskne sám a hnis vytečie cez bočné okraje nechta, niekedy je ale potrebné ho odstrániť chirurgicky.

Chronický zápal nechtového lôžka

Chronický zápal nechtového lôžka sa môže vyvinúť z akútneho, ak existujú ďalšie rizikové faktory ako napríklad zarastený necht. Chronický zápal je spravidla menej bolestivý a postihuje viac nechtov. Väčšinou postihuje ľudí, ktorých imunitný systém je oslabený v dôsledku chronického ochorenia ako napríklad diabetes mellitus, alebo tých, ktorí opakovane prichádzajú do styku s látkami poškodzujúcimi kožu.

Kedy k lekárovi?

Ak sa zápal nechtového lôžka ponechá dlhšiu dobu bez liečby, môže dôjsť k deformácií a narušeniu rastu nechtov. S každým zápalom ale nemusíte ihneď k lekárovi. Ak máte zdravý imunitný systém, môžete pár dní počkať, zápal sa často zahojí sám. Lekára by ste mali navštíviť najneskôr ak nedôjde k zlepšeniu do troch dní alebo ak sa príznaky zhoršujú.

Pozor! Ľudia, ktorí majú chronické ochorenie ako cukrovka, poruchy krvného obehu alebo oslabený imunitný systém, by rozhodne mali navštíviť lekára.

Ako vyliečiť zápal nechtového lôžka doma

V prípade mierneho zápalu často pomáhajú jednoduché opatrenia ako kúpele, dezinfekčné roztoky a krémy.

Na začiatku pomáhajú teplé kúpele s protizápalovými bylinnými prísadami ako harmanček, v ktorých by ste mali dvakrát denne po dobu 20 minút kúpať postihnuté oblasti. To zmäkčuje necht a zmierňuje opuch. Po takom kúpeli by ste mali použiť dezinfekčný roztok. Niektorí pacienti si obväzujú prsty tak, že sa s nimi nedá hýbať - imobilizácia podporuje hojenie.

Tip: V lekárňach taktiež nájdete voľnopredajné lieky na zápal nechtového lôžka vo forme krémov, mastí alebo tinktúr. Liek, ktorý pôsobí hojivo všeobecne na kožu je gél na popáleniny a rany.

Prevencia zápalu nechtového lôžka

Hlavnou prevenciou zápalu nechtového lôžka je dobrá starostlivosť o nechty:

  • Dávajte pozor aby ste nepoškodili okolnú kožu
  • Strihajte nechty na nohách rovno a ostré hrany zaoblite pilníkom, aby nechty nezarastali
  • Pri manikúre nechtovú kožtičku jemne zatlačte späť pomocou manikúrového nástroja a ak ju chcete odstrániť, vždy používajte špeciálne kliešte alebo nožnice na nechtovú kožičku, inak hrozí poškodenie kožtičky
  • Hydratujte ruky, používajte krém na ruky a nechtovú kožtičku
  • Kúpele nôh a rúk, výživné krémy a oleje zjemňujú pokožku, uľahčujú následnú starostlivosť
  • Pri práci na záhrade alebo pri kontakte s chemikáliami používajte ochranné rukavice
  • Noste padnúcu obuv, ktorá nie je príliš tesná
  • Ruky a nohy udržiavajte v suchu a chráňte pred chladom
  • Diabetici by pri bolesti prstov mali okamžite navštíviť lekára, aby sa zabránilo rozvoju závažnej infekcie

PEDIBAEHR olej na nechty s klinčekom 11 ml

LAUFWUNDER Odstraňovač nehtové kůžičky 50 ml

MYKORED Ochranný olej na nechty 14 ml

LAUFWUNDER Sensitivbalm Krém na citlivú pokožku s mikrostriebrom 75 ml

ALLNATURE Epsomská sůl - heřmánek 1000 g

15549-1_pedibaehr-olej-na-nehty-s-hrebickem-11-ml-c-11212

16003-1_laufwunder-odstranovac-kuzicky-50-ml

15743-1_mykolej15-800x800

15716-1_laufwunder-sensitivnbalm-tube-schachtel-800x800

14795-1_allnature-epsomska-sul-hermanek-1000-g-stare-baleni