Trápi vás zarastený necht? Príčiny a prevencia

Zarastený necht je jedným z najčastejších problémov nôh. Zarastajúci necht sa obvykle vyskytuje na palci na nohe a postihuje ako mužov, tak ženy. Bočný okraj alebo ostrý roh nechta tlačí do nechtového záhybu a spôsobuje nepríjemnú bolesť, opuch a začervenanie tkaniva. Správna starostlivosť o nechty môže zabrániť zarastaniu nechtov.

Najčastejšie príčiny zarastania nechtov

  • Tesné topánky

Vo väčšine prípadov sú príčinou tesné topánky. Necht sa trvalým tlakom zo strany zdeformuje a vtlačí do mäkkého tkaniva. Ako rastie, tlačí sa hlbšie do kože a nakoniec spôsobuje bolesť i zápal, ktorý sa môže rozšíriť pod celú nechtovú platničku. 

  • Nesprávna starostlivosť o nechty

Zarastanie nechtov na nohách je často spôsobené aj nevhodnou starostlivosťou o nechty. Ak sú nechty zastrihnuté príliš krátko alebo nie sú zastrihnuté rovno, ale zaoblene, môže rastúci necht zarastať do nechtového záhybu, dráždiť a poraniť nechtové lôžko, čo vedie často k zápalu.

  • Zarastený necht u starších ľudí

Zarastajúce nechty sú bežné aj u starších ľudí, ktorí môžu byť vystavení zvýšenému riziku v dôsledku ochorení, ako napríklad cukrovka. Mnoho starších ľudí je naviac menej pohyblivých, čo sťažuje starostlivosť o nechty na nohách. Nechty s pribúdajúcim vekom sú viac tvrdé a ťažšie sa strihajú.

  • Dedičné formy rastu nechta (zakrivené nechty, trúbkovité nechty)
  • Choroby ako diabetes, mellitus či choroby, ktoré môžu viesť k zadržovaniu vody v chodidlách
  • Spotené nohy
  • Obezita

Prevencia

Správna starostlivosť o chodidlá je pri prevencií dôležitým faktorom, a to najmä správne strihanie nechtov. Nechty na nohách strihajte stále rovno, hrany vyhlaďte pilníkom. Pilníkujte ich taktiež rovno, nie guľato, inak hrozí zarastanie nechtov. 

Ak ide o obuv, mali by ste dbať na to, aby vaše prsty mali v topánke dostatok miesta. Otvorená či vzdušná obuv pôsobí proti nadbytočnému poteniu.

Liečba

Aby ste predišli silnej bolesti a hnisavému zápalu je dôležité reagovať už pri prvých príznakoch zarasteného nechtu. Samotný necht by mal byť ponechaný tak, aby mal priestor vyrásť. Môžete použiť dezinfekčné kúpele nôh, antiseptickú masť či protizápalové tinktúry. V každej lekárni vám radi poradia.

Pamätajte ale, že domáca liečba sa odporúča iba v počiatkoch zápalu. Ak máte silné bolesti, červenú a hnisavú kožu mali by ste čo najskôr navštíviť lekára. 

Tipy na kvalitné nožničky na strihanie zarastených nechtov na nohách

 

 

Erbe Solingen pedikúrové nožnice 91391 s mikrozubmi Erbe Solingen Nerezové kliešte na nechty na nohách 
91390-erbe-solingen-pedikurni-nuzky-na-nehty-u-nohou-nerezove-vrtcl 91736-erbe-solingen-kleste-inox
Erbe Solingen nerezové kliešte na nechty Professional Erbe Solingen pružinové pedikúrové kliešte na nechty
91752-erbe-solingen-profesionalni-nerezove-pedikurni-kleste-na-silne-nehty-u-nohou-s-dvojitou-pruzinou 91717-erbe-solingen-pedikurni-kleste-na-nehty-pruzinove-sterilizovatelne