Tipy pre dokonalú pedikúru

Vaše nohy ešte nie sú pripravené na sandálovú sezónu? Krok za krokom vám ukážeme, ako si môžete jednoducho urobiť pedikúru sami doma.

tipy-na-dokonalou-domaci-pedikuru-FB

 

1. Kúpeľ nohy čistí a vyživuje

Každá starostlivosť o nohy začína kúpeľom nôh. Ten nielen úžasne uvoľní, ale aj pripraví na následné ošetrenie. Do kúpeľa môžete pridať rastlinné alebo éterické oleje, ktoré vodu obohatia o účinné látky. Môžete použiť aj peeling. Vodný kúpeľ nôh si doprajte asi päť minút. Nie príliš dlho, pretože inak bude pokožka zvráskavená a nebude jednoduché s ňou pracovať. Potom nohy opatrne očistite, najmä medzi prstami.

Náš tip: Pridajte do kúpeľa trochu soli z Mŕtveho more a olivový olej. Vďaka zmesi oleja a soli bude pokožka pružná a pripravená na následnú starostlivosť.

2.Odstráňte otlaky a zrohovatenú kožu

Po kúpeli sú nohy uvoľnené a pružné, takže môžete jednoducho odstrániť nevzhľadnú kožu. Používa sa pedikérky kameň alebo keramická či nerezová rašpľa. Rašple alebo pilníky na nohy majú obvykle hrubú a jemnú stranu. Stvrdnutú kožu odstráňte pomocou krátkych plochých ťahov a vyhlaďte jemnou stranou škrabky.

Na silne zrohovatenú kožu, otlaky či mozole môžete použiť orezávač kože so žiletkou.

3.Zatlačte nechtovú kožtičku

Po kúpeli jemne zatlačte nechtovú kožtičku pomocou manikúrového nástroje určeného k zatlačovaniu kožtičky alebo tyčinky z dreva. Ak je pokožka prerastená, odstráňte ju pomocou špeciálneho manikúrového nástroja na odstránenie kožtičky alebo pomocou klieštikov na kožtičku. Prebytočnú kožtičku uchopte čeľusťami klieští alebo nožníc a odstrihnite. Nestrihajte príliš hlboko, inak hrozí riziko zápalu,

Nikdy neodstraňujte kožtičku bežnými nožnicami alebo nožnicami na nechty. Po takom zákroku sa bude kožtička strapkať a môže dôjsť k zápalu. Vždy používajte nožnice či klieštiky, ktoré boli špeciálne vyvinuté na túto chúlostivú oblasť a sú omnoho presnejšie ako bežné nožnice.

4.Tvarujte nechty na nohách

Teraz je čas dostať sa k nechtom. Najlepšie je strihať nechty nožnicami na nechty alebo špeciálnymi pedikúrnymi nožnicami na silnejšie nechty, popr. kliešťami na nechty.

Na rozdiel od nechtov na rukách nie je dĺžka a tvar nechtov na nohách otázkou vkusu, ale praktickosti. Príliš dlhé nechty sú veľmi nepohodlné v uzatvorených topánkach.

Nechty na nohách strihajte vždy rovno, hrany potom vyhlaďte pilníkom. Pri guľatom pilovaní nechtov hrozí zarastanie nechta a zápal nechtového lôžka. Pilovanie skleneným pilníkom tiež zabraňuje plesniam nechtov.

 

5.Naneste krém

Špeciálne krémy na nohy znižujú tvorbu nových mozoľov a tiež zabraňujú nadmernému poteniu. 
Špeciálne maslo na nohy je ideálne pre zjemnenie hlavne suchých a popraskaných chodidiel.
Masky a krémy na nohy majú obzvlášť intenzívny účinok, ak ich dobre vmasírujete a necháte cez noc na ošetrených nohách v bavlnených ponožkách.