Dajte zbohom popraskaným a suchým pätám.

Dajte zbohom popraskaným a suchým pätám!

Popraskané päty sú častým problémom nôh. Obvykle sú spôsobené veľmi suchou zrohovatenou pokožkou. Keď koža stráca svoju elasticitu, zvyšuje sa pravdepodobnosť vzniku prasklín na pätách. Spočiatku to môže byť iba kozmetický problém, trhlinky si všimnete iba kvôli napätiu a jemnému svrbeniu. Ak s týmto problémom však nič nespravíte, praskliny sa môžu prehĺbiť, spôsobiť krvácanie a silnú bolesť pri došliapnutí na pätu. Liečba sa preto musí zamerať na uzavretie trhlín (fisur) a obmedzenie tvorby zrohovatenej kože. Z dlhodobého hľadiska je najúspešnejšia pravidelná starostlivosť hydratačnými krémami s obsahom urey, panthenolu, bisabololu, lanolinu a odstraňovanie prebytočných mozolov, napr. premzou.

Čo sú trhliny?

Najčastejšie sa trhliny objavujú na pätách. Naše nohy nesú každý deň celú váhu nášho tela, a tak sú vystavené enormnej záťaži. Ak pokožka na chodidlách trpí nedostatkom vlhkosti, výsledkom sú drobné praskliny na okraji piat. Trhliny môžu byť veľké od niekoľko milimetrov do niekoľko centimetrov. Ich vznik sa najprv prejaví pocitom napätia, svrbenia a citlivosti na tlak v postihnutej oblasti. Ďalšia fáza sa vyznačuje zmenou farby a trhlinou. Tieto prvé drobné praskliny nie sú nebezpečné a dajú sa jednoducho ošetriť. Nakoniec sa ale trhliny môžu prehĺbiť a spôsobiť krvácanie. Čím väčšia trhlina je, tým je väčšie aj riziko infekcie. Otvorené rany naviac predstavujú ďalšie riziko rozvoja infekcie, ktoré sa hoja horšie než pôvodné neškodné trhlinky.

Prečo sa trhliny tvoria?

Praskliny sa obvykle tvoria keď je koža suchá a menej elastická. Praskliny sú často dôsledkom preťažovania piat a neustáleho trenia. K tomu prispievajú nasledujúce faktory:

  • Znížený obsah vlhkosti – suchá a zrohovatená koža je menej elastická a viac náchylná k popraskaniu
  • Dlhé státie – koža okolo piat sa preťažuje, vytvára veľký tlak na päty
  • Nadváha – tukové vankúšiky pod pätami sú veľmi namáhané, vytvárajú nestabilitu kože v dôsledku vysokej hmotnosti a môže dôjsť k prasknutiu päty
  • Častý kontakt s vodou – voda dehydratuje pokožku a narúša jej rovnováhu; pri dlhodobom pobyte vo vlhkom prostredí majú päty tendenciu sa vysúšať a hrozí popraskanie pokožky
  • Zlá obuv – príliš tesné alebo príliš široké topánky podporujú tvorbu mozoľov, príliš široké topánky spôsobujú vyššie trenie, nie sú správnou oporou pre nohu, otvorené topánky viac zaťažujú pokožku na pätách
  • Častá chôdza naboso – koža sa vysušuje
  • Suché a chladné počasie
  • Rôzne choroby – cukrovka, dermatitída, hormonálne výkyvy, psoriáza...

Ako sa starať o popraskané päty?

Vzniku popraskaných piat a suchej pokožky sa dá jednoducho predchádzať pravidelnou starostlivosťou.

Silnejšie vrstvy zrohovatenej kože by ste mali pravidelne odstraňovať škrabkou na koži alebo pemzou. Pred týmto ošetrením sa odporúča kúpeľ nôh s pridaním soli do kúpeľa alebo oleja do kúpeľa nôh. Odstránenie mozoľov je dôležité, pretože zabraňuje dehydratácií a nedostatku živín v spodných vrstvách pokožky.

Proti popraskaným pätám pomáhajú vhodné hydratačné krémy. Pokožku opäť zvláčnia a napomáhajú jej regenerácií. Krémy taktiež znižujú mechanické namáhanie ako aj jej trenie. Výživné krémy efektívne ošetria popraskané päty, takže bude pokožka opäť pružná, hladká a nohy budú bez bolesti.

Najvhodnejšie sú krémy s týmito zložkami:

-močovina
-panthenol
-bisabolol
-lanolin
-harmanček

Podporte proces hojenia tým, že necháte hydratačný krém na nohách cez noc. Večer naneste krém alebo masť na chodidlá, a potom na nohy natiahnite bavlnené ponožky. Počas spánku telo uvoľňuje rastové hormóny, ktoré stimulujú obnovu buniek.

Za normálnych okolností dochádza k zlepšeniu po niekoľkých dňoch. Aby došlo k procesu hojenia je dôležité aby ste si trhlinu neškrabali!

Ak sú praskliny hlboké a bolestivé je veľké riziko rozvinutia infekcie, preto radšej navštívte svojho dermatológa alebo podiatra.