Ako správne odstrániť nechtovú kožtičku

Nevzhľadná, suchá a neupravená kožtička okolo nechtov môže pokaziť dojem z inak perfektnej domácej manikúry.

Nechtová kožtička je v skutočnosti veľmi praktická, pretože chráni nechtové lôžko pred napadnutím choroboplodnými zárodkami. Prečo by teda mala byť odstránená?

Ide hlavne o estetickú stránku nechta. Silná alebo natrhnutá kožtička, ktorá zasahuje do nechtov často vyzerá zanedbane. Nejde ale iba o estetiku. Zádery môžu spôsobovať bolestivé zápaly.

Pri odstránení kožtičky môže dôjsť k mnoho chybám. Ak odstránite príliš veľa, riskujete, že kožtička zrohovatie a dorastie hrubšia, preto by sa mala odstraňovať veľmi opatrne a malo by sa jej odstrániť vždy čo najmenej. To je dôležité rovnako pre ochranu citlivej pokožky nechtového lôžka.

Častá chyba: Zlý nástroj

Nikdy nestrihajte jemnú nechtovú kožtičku bežnými nožnicami alebo nožnicami na nechty. Po takom zákroku sa môže koža strapkať ešte viac a dojde k zápalu.

Ako na to?

Vždy používajte nožnice či klieštiky na nechtovú kožtičku, ktoré boli vyvinuté špeciálne pre túto citlivú oblasť a sú omnoho presnejšie než bežné nožnice.

jak-spravne-osetrit-nehtovou-kuzicku-800-614-px

1.krok: zmäkčenie nechtovej kožtičky

Keď sa rozhodnete kožtičku odstrániť, mala by sa najprv zjemniť. Jednoducho nalejte do misky trochu vlažnej vody a namočte do nej ruky asi na päť minút. Keď sa chcete zaobísť bez vodného kúpeľa, môžete použiť odstraňovače kožtičky, ktoré chemicky zmäkčujú kožtičku nechtov. 

2.krok: zatlačte kožtičku späť

Keď je kožtička mäkká dá sa zatlačiť. Jemne ju zatlačte manikúrovými nástrojmi určenými na zatlačovanie nechtovej kožtičky, ktoré ju príliš nenamáhajú.  

3.krok: odstrihnite prebytočnú kožtičku

Teraz prebytočnú kožtičku uchopte čeľusťami klieští alebo nožníc na kožtičku a odstrihnite. Nestrihajte príliš hlboko, inak hrozí riziko zápalu.

4.krok: starajte sa o nechtovú kožtičku

Kožtičke by ste mali venovať pravidelnú starostlivosť. Aby nebola suchá a popraskaná potrebuje pravidelnú hydratáciu, a to najlepšie denne. Pri mazaní rúk sa preto zamerajte aj na kožtičku okolo nechtov a nad nechtovým lôžkom. Môžete použiť špeciálne oleje určené priamo na nechtovú kožtičku, ale dobre vám poslúži aj čistí olivový olej.