Ako dlho sa staráme o svoje ruky? Už minimálne 5000 rokov!

Slovo manikúra pochádza z latinského manus - ruka a cure - starať sa. Prvé dôkazy o manikúre sú staré asi 5000 rokov.

Archeologické nálezy dokladajú, že egyptskí faraóni sa nadšene zaujímali o manikúru i pedikúru. Pre svoje krásne nechty si držali na dvore špecialistov - majstrov manikúry a pedikúry.
Príbeh o dvoch majstroch manikúry a pedikúry starého Egypta, Niachchnumovi a Chnumhotepovi, ktorí získali hodnosť dozorcov nad ľuďmi, ktorí sa starali o nechty kráľa Nuiserra je známy po celom svete. Dokonca boli niektoré múmie nájdené s naleštenými nechtami, ako leštidlo používali starobylí majstri henu.

Manikúry v 18. storočí

staroveka-manikura 

 Nástroje na manikúru aj nožnice boli dôležitou súčasťou kozmetických a šijacích setov alebo boli jednoducho zavesené na opasku či   reťaziach na opasku, ktoré žena nosila.
 V tejto dobe bola manikúra v Európe jednoduchá: strihanie, čistenie nechtov a ich leštenie sa prevádzalo špeciálnou tyčinkou pokrytou   semišom. Špeciálne pilníky boli vyvinuté až neskôr. Niektoré manikúry mali už v tejto dobe nožnice na nechtovú kožtičku.

 

 

 

Manikúry v 19. storočí

 

Behom 19. storočia bola manikúra populárna u žien rovnako ako u mužov, ktorí sa o svoje nechty museli starať. V tejto dobe si ľudia udržiavali nechty krátke a prirodzené.

Manikúrové nástroje boli esenciálnou súčasťou v špeciálnych cestovných sadách spolu so špáradlami, tyčinkami do uší a parfémami. 

Začiatok 20. storočia 

Začiatkom 20. storočia sa starostlivosť o nechty stala dôležitou súčasťou svetového obchodu a manikúry boli dostupné vo väčšine obchodov. Muži v tejto dobe používali manikúru omnoho viac ako dnes.

Postupom času sa priemysel technológií o starostlivosť o nechty vyvíja a spolu s ním aj samotná starostlivosť a ich zdobenie.

Nemusíme mať neuveriteľné ručne vyrobené nástroje z nefritu či slonoviny ako egyptskí faraóni, no aj dnes môžeme v ponuke tradičných európskych výrobcov nájsť unikátne ručne zdobené nástroje pre starostlivosť o nechty.