Krémy na ruky! Ako zaistiť hydratáciu a ochranu jemnej pokožky rúk.

Ruky sú našou vizitkou

Naše ruky sú zamestnané po celý deň. Fungujú nielen ako nástroje, ale aj vyjadrujú naše slová, podporujú komunikáciu, občas dokonca prezradia viac, než by sme chceli. Napríklad ukazujú náš vek, druh práce, ktorú vykonávame, ale aj ako sa o svoje ruky staráme. Pokiaľ našim rukám nevenujeme dostatok času a starostlivosti, rýchlo sa vysušia a popraskajú.

Je to spôsobené predovšetkým tým, že koža na chrbte ruky je veľmi tenká a nemá takmer žiadne tukové tkanivo. Dlane sa musia zaobísť úplne bez mazových žliaz. Napriek tomu majú naše ruky prirodzený ochranný film z tukov, ktoré chránia naše ruky pred vysušením, dráždivými látkami a negatívnymi vplyvmi prostredia. Ruky sú rovnako ako tvár vystavené slnečnému UV žiareniu, voľným radikálom, v lete teplu a v zime mrazivému vzduchu i suchému vzduchu z kúrenia.

Ako krémy chránia naše ruky

Krémy na ruky zaisťujú dôležitú a vyváženú ochranu pri starostlivosti o ruky. Účinné krémy na ruky zvyčajne obsahujú glycerín alebo ureu (močovinu). Urea viaže vlhkosť v pokožke, a preto je vhodná pre veľmi suché ruky. Bambucké maslo a olivový olej v krémoch na ruky poskytujú mastné kyseliny, ktoré pokožku upokojujú a regenerujú.

Krémy na ruky sa skladajú prevažne z vody, aby obohatili vlhkosť pokožky. Používajú sa aj rôzne kombinácie účinných látok. Môžu napríklad obsahovať rastlinné extrakty, vitamíny, proteíny, glycerín a oleje. Glycerín pomáha udržiavať vlhkosť v pokožke. To isté platí pre tukové zložky a oleje, ktoré majú chrániť pred vplyvmi prostredia. Ingrediencie ako olivový, mandľový, jojobový olej a bambucké maslo taktiež dodávajú pokožke extra vlhkosť a účinne prispievajú k hebkej pokožke. Ako základ krému sa používajú tuky, ako je lanolín.

Pokiaľ máte problémy so suchou pokožkou, držte sa ďalej od ropných produktov, teda parafínov. Tiež by ste sa mali vyhnúť silne parfumovaným krémom, pretože tie môžu vyvolať alergie.

Ako sa krémy používajú

Používanie dobrého a účinného krému na ruky by sa malo stať rovnakým zvykom, akým je umývanie rúk. Ruky by sa mali masírovať aspoň dvakrát denne krémom alebo emulziou s obsahom kvalitných ošetrujúcich látok. Pokiaľ je pokožka suchá a chudobná na vlastné kožné tuky alebo je vystavená veľkej záťaži, je nevyhnutné ruky mazať po každom umývaní.

Krém sa nanáša krúživými pohybmi na chrbát ruky. Potom prídu na rad prsty, ako by ste si chceli nasadiť rukavicu. Nezabudnite na priestor medzi prstami, na končeky prstov a tiež na záhyby nechtov. Nakoniec ošetrite dlane, zápästie a podľa potreby aj predlaktia. Pokiaľ vaše ruky zostanú aj napriek všetkej snahe drsné, naneste na ruky silnú vrstvu krému, nasaďte si bavlnené rukavice a nechajte pôsobiť cez noc. Alebo použite ošetrujúcu masku na ruky s rastlinnými výťažkami. Za takúto starostlivosť budete odmenení nádhernými rukami.

Náš tip

Krém na ruky nedávajte iba na umývadlo, ale aj na pracovný stôl alebo na nočný stolík. Na cesty je najlepšie vziať si krém na ruky v cestovej veľkosti do kabelky alebo do vrecka bundy.