Nechty ako zrkadlo zdravia

Stav nechtov na rukách a nohách vypovedá o našom zdraví. Deformované nechty na nohách, ryhy, biele škvrny, krehkosť a mnoho ďalších zmien na nechtoch sú ukazovateľom choroby. V zmenách na nechtoch sa môžu prejaviť napríklad poruchy krvného obehu, ochorenia metabolizmu ako diabetes nebo anémia. Ak zistíte, že vaše nechty vyzerajú inak ako obvykle, navštívte lekára.

Deväť najčastejších zmien na nechtoch:

1. Krehké nechty

Časté umývanie rúk, používanie odlakovača a  čistiace prostriedky prispievajú k vysušovaniu nechtov, ktoré sa potom stávajú krehkými a lámavými. Ku krehkosti môže viesť aj ochorenie štítnej žľazy, nedostatok vitamínu A či B, vápnika, zinku alebo železa.

Ako zabrániť vzniku krehkých nechtov:

  • pre lepšiu ochranu nechtov používajte pri ručnom umývaní riadu rukavice
  • ak vám nechty skrehli od laku a/alebo odlakovača, je najlepšie sa im vyhnúť, kým sa nechty nezotavia
  • v prípade nedostatku vitamínov a minerálov, doplňte chýbajúce vitamíny pomocou doplnkov stravy
  • ak si myslíte, že vám vitamíny nechýbajú, vyhľadajte lekársku pomoc
  • to platí aj v prípade podozrenia na ochorenie štítnej žľazy

2. Biele škvrny

Najčastejšie sa biele škvrny objavujú ako následok drobného poranenia. Vznikajú pri bežnej práci, preto je ťažké si poranenie všimnúť. Majú podobný pôvod ako modriny- Vzniknuté škvrny už odstrániť nejde, musíte počkať až odrastú.

3. Biele alebo modré nechty

Modré nechty a končeky prstov naznačujú poruchu krvného obehu. Modrá farba sa vyskytuje, ak je v krvi nedostatok kyslíka. Príčinou môže byť prechladnutie, slabé srdce alebo pľúcne ochorenie. Modré nechty je vhodné dať skontrolovať lekárovi.

Ak naopak nechty a končeky prstov zbelejú, môže ísť o Raynaudov syndróm. Jedná sa o funkčnú obehovú poruchu malej tepny v prstoch. Pre chlad sa objavujú škvrny najčastejšie na rukách, znemožňujú zásobovať postihnutú oblasť okysličenou krvou. Toto ochorenie je častejšie u žien ako u mužov.

4. Čierne nechty

Vo väčšine prípadov je za tmavým až čiernym sfarbením modrina pod nechtom spôsobená poranením prsta. Sfarbenie postupne odrastie.

Ak sa ale sfarbenie ani po dlhšej dobe nemení, príčinou môže byť melanóm. V takom prípade odporúčame konzultáciu s lekárom.

5. Žlté nechty na rukách a nohách

Žlté sfarbenie môže mať rôzne príčiny. Objavuje sa napríklad z nikotínu, ale aj pri žltačke či po liečbe tetracyklínovými antibiotikami.

Žlté sfarbenie je charakteristické pre plesňové ochorenia. Spočiatku spôsobujú iba málo viditeľné biele škvrny, no v prípade neliečenia infekcia postupuje ďalej a sfarbuje nechty do žlta až hneda. Plesňové ochorenia sú sprevádzané taktiež svrbením a sú infekčné.

 

6. Ryhy na nechtoch

Pozdĺžne ryhy sú obvykle prejavom starnutia a nemajú žiadnu patologickú príčinu. Je to dané tým, že vekom sa prietok krvi do nechtov znižuje, čo ryhy spôsobuje. U niekoho sa objavujú už po 35. roku života. Niekedy sa však pozdĺžne ryhy vyskytujú aj pri tráviacich poruchách, reumatoidnej artritíde alebo psoriáze.

Priečne ryhy sú spôsobené hormonálnymi výkyvmi, metabolickými poruchami pri nezdravej strave alebo strese. Tiež môžu byť prejavom vedľajších účinkov liečby niektorými liečivami- antibiotiká alebo cystostatiká. 

 

7. Vypuklé nechty (vzhľad hodinového sklíčka)

Táto deformácia nechtov vytvára tzv. paličkové prsty a poukazuje na závažné ochorenie vnútorných orgánov, ako napríklad chronické zlyhanie srdca, hepatitída, zápalové ochorenie čriev alebo ochorenie pľúc. Ak si na svojich nechtoch všimnete takúto zmenu, navštívte lekára, aby určil jej príčinu.

8. Pleseň na nechtoch

Najčastejšie sa vyskytuje na nechtoch na nohách. Je to infekčné ochorenie, ktoré sa rozširuje vo vlhkom a teplom prostredí, a preto sa väčšina ľudí nakazí v bazénoch, saunách či hotelových sprchách. Pleseň napadne najskôr voľný okrej nechtu, a potom sa postupne rozšíri na celý necht.

Typické prejavy plesňového ochorenia zahŕňajú žlté sfarbenie, svrbenie, lámavé a odlupujúce sa nechty, priečne a pozdĺžne drážky a zápal postihnutých nechtov. 

Ak máte podozrenie na toto ochorenie, vyhľadajte čo najskôr lekársku pomoc, aby ste predišli rozšíreniu infekcie na ďalšie nechty.

9. Zarastené nechty

Zarastené nechty sú často spôsobené nevhodnou obuvou, napríklad príliš tesnými topánkami, pretože ochorenie vzniká mechanickým otlakom. Zarastenie nechtov môže spôsobiť tiež nevhodné strihanie nechtov, kedy nechty nezastrihujeme rovno, ale do oblúka. Niekedy je príčinou úraz, nadváha alebo metabolická porucha.

Keď dôjde k poškodeniu, necht rastie do tkaniva okolo a prejavuje sa ako opuchnutie alebo otlak. Po nejakej dobe sa môže objaviť aj zápal.

Na zarastajúce nechty môže pomôcť teplý kúpeľ nôh, napríklad s hypermangánom a aplikácia hojivej masti na okraj nechtu.

Najlepšia je ale prevencia. Vyhnite sa tesnej obuvi a nechty si stále strihajte rovno, ostré konce zarovnajte pilníkom.