Ako sa starať o naše ruky alebo čo by bol človek bez rúk?

Naše ruky sú neustále zaneprázdnené organizovaním našich životov, počínajúc rannou a večernou starostlivosťou o naše telo, stravu, každodenným používaním v našej práci či voľnočasových aktivitách.

Bez našich rúk by mnoho vecí nebolo možných. To je dôvod, prečo naše ruky, a najmä nechty, vyžadujú pravidelnú starostlivosť aby aj naďalej mohli robiť svoju prácu spoľahlivo.

Ako na pravidelnú starostlivosť?

Starostlivosť o nechtovú kožtičku je kľúčovým predpokladom zdravého rastu nechtov. Pokožka okolo nechtov je veľmi tenká a má nízku ochrannú vrstvu tuku, takže je veľmi náchylná k poškodeniu. Preto mnoho ľudí trpí na drobné poranenia či zádery. Zádery nie len nevyzerajú esteticky, ale môžu sa zapáliť a spôsobiť bolestivý zápal. Ak upravujete kožtičku úplne na sucho, výsledkom budú bolestivé zádery.

  • Namočte nechty do teplej vody, aby sa vyčistili a zmäkčili, najmä ak patríte medzi tú šťastnú časť populácie so silnými nechtami. Ak si nechty pred strihaním namočíte, budú mäkšie, čo uľahčuje strihanie a zabraňuje štiepeniu nechtov. Do vody pridajte pár kvapiek kúpeľového alebo arganového či obyčajného olivového oleja. 

  • Potom nechty osušte.

  • Kožtičku v okolí nechtov jemne zatlačte (popr. odstráňte)  k tomu určeným manikúrovým nástrojom.

  • Nechty zastrihnite rovno nožnicami na nechty alebo klieštičkami na nechty na požadovanú dĺžku.

  • Upravte pilníkom do požadovaného tvaru. Odporúča sa pilníkovať jedným dlhým ťahom a začať zo strany, potom sa pohybovať do stredu nechta. Pilníkujte iba v jednom smere - vždy od krajov k špičke

  • Skontrolujte nechty, či majú rovnakú dĺžku a tvar. Oválny tvar nechty opticky predĺži. Potom môžete použiť olejček na okolie nechtového lôžka a aplikovať vyživujúci lak na nechty, ktorý im dodá potrebné živiny. Po dokončení základnej manikúry použite hydratačný krém na ruky a nechty. 

 clanek-jak-pecovat-o-vase-ruce-800-400

Nezabudnite tiež: 

  • Starajte sa o svoje nechtové nástroje. Dezinfekcia nástrojov ne nechty medzi jednotlivými požitiami je rovnako dôležitá ako čistenie štetcov na make-up, a to z toho istého dôvodu - baktérie. Kovové nástroje umyte mydlom a vodou, potom vydezinfikujte vatou namočenou v alkohole. 
  • Stravou môžete vylepšiť i stav svojich nechtov. Aby ste posilnili svoje telo a nechty jedzte červené mäso, vajíčka, ryby, fazule, brokolicu a orechy. 
  • Používajte ochranné rukavice. Keď používate čistiace prostriedky alebo pracujete na záhrade noste rukavice. 
  • Nepodceňujte nočnú starostlivosť. Dôležité pravidlo je mazať si ruky pred spaním olejom. Môžete použiť nočný krém na ruky alebo kokosový, jojobový či mandľový olej. Rukavice pomôžu udržať vlhkosť. Bavlnené rukavice sú najlepšie pre všetky ročné obdobia. Ráno si opláchnite ruky vodou. Toto ošetrenie funguje tak, že spevňuje a regeneruje pokožku vašich rúk, a zároveň zvlhčuje a minimalizuje vrásky. Doprajte im tieto hodiny odpočinku - budete odmenení nádhernými rukami.